Ενημέρωση από την ομάδα του Chiosvision με τους Ιωάννη Γ. Κοσμίδη και Ιωάννη Γ. Καστή.
Παρακάτω θα διαβάσετε τι πρέπει να γνωρίζετε για να προστατεύσετε τον εαυτό σας.
Ο οφθαλμίατρος Ιωάννης Γ. Κοσμίδης εκ μέρους του ιατρείου Chiosvision προτρέπει τα άτομα που διατρέχουν κίνδυνο να υποβληθούν σε έλεγχο για αυτή την οφθαλμική νόσο που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση.
• Το γλαύκωμα είναι μια από τις κύριες αιτίες απώλειας όρασης.
• Εκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο πάσχουν από γλαύκωμα.
• Και όμως: Αυτή η δυνητικά φοβερή νόσος που μπορεί να προκαλέσει τύφλωση, δεν επηρεάζει όλους τους ανθρώπους εξ ίσου.
Ποιοι κινδυνεύουν;
• Όσοι έχουν οικογενειακό ιστορικό γλαυκώματος.
• Άτομα με διαβήτη έχουν δυο φορές περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν γλαύκωμα από τα άτομα χωρίς διαβήτη.
• Άτομα άνω των σαράντα.
• Άτομα με σοβαρή μυωπία.
• Άτομα που λαμβάνουν χρονίως φαρμακευτική αγωγή με κορτικοειδή (κορτιζόνη) σε διάφορες μορφές (spray, δισκία, ενέσιμα, αλοιφές).
Το γλαύκωμα είναι μια ομάδα ασθενειών που βλάπτουν το οπτικό νεύρο του ματιού. Το οπτικό νεύρο μεταδίδει- φέρει τις οπτικές πληροφορίες στον εγκέφαλο, και μας επιτρέπει να βλέπουμε. Επειδή το γλαύκωμα συχνά εξελίσσεται αργά, επηρεάζοντας μόνο την περιφερική ή πλάγια όραση, τα άτομα με γλαύκωμα μπορεί να χάσουν το μεγαλύτερο μέρος της όρασής τους προτού καν εμφανίσουν συμπτώματα. Η κεντρική όραση, η όραση που χρησιμοποιείται για την ανάγνωση, την οδήγηση, ή την παρακολούθηση τηλεόρασης δεν επηρεάζεται μέχρι να προχωρήσει η ασθένεια.
“Ακριβώς αυτή είναι η παγίδα, επειδή πιστεύεις ότι μπορείς να δεις καλά, δεν σημαίνει ότι όλα πάνε καλά”, δήλωσε ο κύριος Ιωάννης Καστής, οφθαλμίατρος και συνιδρυτής του Chiosvision.
“Από την στιγμή που η όραση χαθεί λόγω του γλαυκώματος, δεν μπορεί να ανακτηθεί. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο ο τακτικός έλεγχος, ειδικά εκείνων που διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο είναι ζωτικής σημασίας. Όταν διαγνωσθεί έγκαιρα το γλαύκωμα μπορεί να αντιμετωπισθεί με οφθαλμικές σταγόνες ή με θεραπεία με laser στο ιατρείο. Αλλά σε προχωρημένες περιπτώσεις, μπορεί να απαιτηθεί χειρουργική επέμβαση για να επιβραδυνθεί η απώλεια όρασης και να αποτραπεί η περαιτέρω βλάβη”.
Οι σύγχρονες εξεταστικές δυνατότητες της οφθαλμολογίας μπορούν να διαγνώσουν εγκαίρως και με ασφάλεια την νόσο του γλαυκώματος. Αρκεί να γίνει εγκαίρως ο ολοκληρωμένος οφθαλμολογικός έλεγχος.
Πράγματι, το γλαύκωμα κάνει διακρίσεις: Δεν θα βλάψει εκείνους που εγκαίρως το ανιχνεύσουν και το αντιμετωπίσουν ολοκληρωμένα και σωστά.